Alimenty to nie prezenty 2016

Dodano: 28 listopada 2016

Problem niskiej ściągalności alimentów w Polsce zajmuje nas już od dawna. Zwracałyśmy na to uwagę podczas paneli na ogólnopolskich Kongresach Kobiet. Teraz zbieramy podpisy pod petycją (link DO PETYCJI) o poprawę skuteczności ściągalności alimentów poprzez wypracowanie i wprowadzenie systemowych rozwiązań prawnych. Petycję można podpisać on-line (TUTAJ). Naszą ekspertką w tej akcji jest prawniczka Danuta Wawrowska, regionalna pełnomocniczka Kongresu w Słupsku. Akcję popierają członkinie członkinie Zarządu i Rady Programowej Kongresu Kobiet.

"Dzieci które nie otrzymują alimentów czekają na Twoje wsparcie. Alimenty to wsparcie dziecka w jego rozwoju. Dzięki temu może m.in. kupić pomoce szkolne, uczestniczyć w dodatkowych zajęciach czy rozwijać swoje pasje. Niepłacenie alimentów ogranicza szanse dziecka i jest przemocą ekonomiczną wymierzoną w dziecko." (www.alimentytonie prezenty.pl)

Na stronie www.alimentytonieprezenty.pl  znajdują się przydatne materiały, które można wykorzystać, włączajac się w akcję. Informacje są dostępne także na FB Alimenty to nie prezenty.

Petycję można podpisać do 31 stycznia.