Czas na kobiety w Warszawie - finał cyklu

Dodano: 16 czerwca 2017

Co łączy artystkę estrady, ekspertkę w dziedzinie kobiecej seksualności, projektantkę mody, profesorkę wyższej uczelni i prezeskę firmy produkującej i dystrybuującej materiały dentystyczne? To, że funkcjonują na naszym polskim rynku pracy. O swoich sukcesach, ale i wyzwaniach, o tym, co i kto im pomógł/pomaga, i o tym, z czym się zmagają. I o pewności siebie. I odwadze. O dobrych praktykach i o tym, na co należy uważać, czyli – o swoich doświadczeniach opowiedziały podczas naszej warszawskiej Konferencji z cyklu Czas na Kobiety Joanna Dark, Joanna Keszka, Joanna Klimas, prof. Ewa Lisowska i Małgorzata Nowak-Niedźwiedzka.

Wśród kobiecych głosów zabrzmiał też męski. Paul Wojciechowski – Ambasador Australii w Polsce – mówił o tym, „jak to się robi w Austalii“, czyli o dobrych praktykach na rzecz kobiet na rynku pracy. I o tym, na co szczególnie trzeba zwracać uwagę, dążąc do równouprawnienia.

O tym wszystkim była mowa w dyskusji prowadzonej przez Dorotę Warakomską (dziennikarka, prezeska Stowarzyszenia Kongres Kobiet) – gospodynię całej Konferencji.

Uczestniczki (około 250 kobiet z Warszawy ale nie tylko) wzmocniła Henryka Bochniarz – ekonomistka, liderka środowiska przedsiębiorców_czyń, matka-założycielka Kongresu Kobiet. O lokalnym rynku pracy powiedziała Dominika Bettman – prezeska ds. finansowych Siemens Polska i wiceprezeska naszego stowarzyszenia, a o naszych prawach, szansach i o naszej solidarności – prof. Małgorzata Fuszara – socjolożka, prawniczka, była Pełnomocniczka Rządu do spraw Równego Traktowania, także wiceprezeska Stowarzyszenia Kongres Kobiet.

Po części plenarnej odbyły się warsztaty. „Jak Cię widzą, tak Ci płacą“ czyli autoprezentacja (Ewa Serwa – aktorka), „Vademecum przedsiębiorczyni, czyli – jak nie dać się wygryźć z rynku“ (Małgorzata Okońska-Zaremba – prawniczka) i „Nie taki diabeł straszny, czyli wszystko, co chciałabyś wiedzieć o Funduszach Europejskich, ale bałaś się zapytać (Małgorzata Lelińska – ekonomistka) – wokół tych tematów/zagadnień była mowa.

„Nie ma samodzielności bez niezależności finansowej“ – tu link do relacji z części plenarnej z „Gazety Prawnej”

Projekt – ogólnopolski cykl konferencyjno-warsztatowy Czas na kobiety – był możliwy dzięki partnerowi – Fundacji Coca-Coli z siedzibą w Atlancie.