Feministki licealistki - IX Kongres Kobiet - będą!

Dodano: 5 czerwca 2017

„– Do mojego liceum chodzą najładniejsze dziewczyny. W ósemce można spotkać same pasztety. Najlepiej zwracać się do mnie „dziewczynko”, a gdy za dużo mówię, postraszyć, że zajdę w ciążę. To wszystko opinie, jakie na lekcjach wypowiadał mój nauczyciel – mówi nam 19-letnia Aleksandra Jarocka z Poznania, która po kilku podobnych sytuacjach zdecydowała się stanąć w obronie praw młodych kobiet. Opiekunowie, którym zwracała uwagę na seksistowskie komentarze ze strony nauczyciela, nie reagowali. Ironizowali, że przecież jej nie bił. – Szkoda, że nikt nie chciał zrozumieć, że słowa też bolą.

Jesteś mądra? Udowodnij

Aleksandra dołączyła wówczas do grupy „MamyGłos”, która powstała kilka tygodni wcześniej. Założyła ją Kamila Gołdyka z Zielonej Góry w odpowiedzi na sytuację, która spotkała ją, gdy postanowiła zmienić klasę z humanistycznej na matematyczno-fizyczną, ale dyrekcja nie chciała jej w tym wesprzeć. „Co ty będziesz po tym robić”, „na co dziewczynie fizyka”, „w kasku chcesz chodzić”, „może zmień na artystyczną, taka lekka, przyjemna” – słyszała przez kilka miesięcy. W tym samym czasie jej koledze ten sam proces zajął dwa tygodnie. Nikt nie wątpił, że sobie poradzi. – Czułam się bezsilna i upokorzona, nie mogłam zrozumieć, dlaczego nie chciano mi pomóc – mówi dziś.”

(fot. "Newsweek)

O Młodych feministkach pisze w cyfrowym „Newsweeku” Paula Szewczyk. Polecamy lekturę, tu link: https://goo.gl/lnCAx2

A bohaterki tekstu, podobnie jak komentującą działania młodych feministek ekspertkę, prof. Małgorzatę Fuszarę, będzie można spotkać na IX Kongresie Kobiet w Poznaniu 9 i 10 września.

Udział w Wydarzeniu jest bezpłatny, trzeba się tylko zarejestrować na www.kongreskobiet.pl

Podczas #9KongresKobiet w Centrum Grrripower będzie mowa m.in. o aktywizowaniu dziewcząt, o tym, co to jest filozofia feministyczna, jak dawać dziewczynkom moc i uczyć chłopców równości płci.

Zapraszamy!