IX ogólnopolski Kongres Kobiet – będzie się działo w Poznaniu!

Dodano: 4 sierpnia 2017

Podczas naszego wielkiego kongresowego Wydarzenia (9-10 września, Poznań) wspólnie zastanowimy się nad tym, co zrobić, by Polska stała się lepsza i bardziej sprawiedliwa dla kobiet – w każdym wieku, ponad podziałami. By była krajem, w którym kobiety i mężczyźni mają równe prawa i szanse. Będziemy rozmawiać o tym, jak obronić i wzmacniać prawa i wolności kobiet. Będziemy mówić o demokracji i naszych prodemokratycznych feministycznych działaniach, bo Czarny Protest był, ale „Parasolek nie składamy” – i m.in. właśnie o tym debata różnych ugrupowań i koalicji, np. organizujących Czarny Protest. W pierwszym dniu IX ogólnopolskiego Kongresu Kobiet odbędzie się też debata kongresowego Gabinetu Cieni na temat Polski w Europie dziś, a także kolejna – o ekofeminiźmie.

Organizujemy kilkanaście centrów tematycznych, wśród których m.in.:

• Centrum „Chcemy Całego Życia” poświęcone osobom z niepełnosprawnością i ich rodzinom, pod honorowym patronatem Rzecznika Praw obywatelskich;
  • Centrum Edukacji Seksualnej i Obyczajowości – zajmie się edukacją seksualną, wychowaniem dzieci i młodzieży i… sztuką kochania;
  • Centrum Reformy, Edukacji i Nauki – o sprawach edukacji (jej tegorocznej deformy i niejasnej przyszłości szkoły);
  • Centrum Kultury – m.in. o kulturze w polityce i polityce w kulturze, o tym, co dalej z naszym światem i – o sztuce wobec Czarnych Protestów, czyli kobiecej rebelii, o oporze w kulturze;
  • Przedsiębiorczości i Innowacji – o emeryturach dla dzisiejszych młodych, innowacjach, startupach i o czasie na kobiety;
  • Stulecia Praw Kobiet – podsumujemy sytuację, w której jesteśmy, bo „musimy wiedzieć, skąd przyszłyśmy, by zrozumieć, dokąd idziemy”;
  • LGBTQIA – o Artykule 18 i równych prawach, a także o mowie nienawiści, jej źródłach i skutkach;
  • Mamy Głos – o aktywności i aktywizacji nastolatek i młodych kobiet;
  • Centrum Matek – o problemach związanymi z macierzyństwem, opieką okołoporodową;
  • Alimentów i Działań Antyprzemocowych – o nie-alimentacji jako cywilizacyjnym problemie naszego kraju. I prewencji i interwencji, czyli o tym, jak się organizować, by być skuteczną;
  • Zielone – o prawach zwierząt, o tym, czyje są drzewa, i o eko-niszczycielach;
  • Samorząd i Polityka – m.in. o tym, w jaki sposób samorządy kształtują politykę równościową;
  • Międzynarodowe – o korzyściach , jakie przynosi równość płci gospodarce, o tym, czy warto być w polityce. Mężczyźni będą mówić innym mężczyznom, dlaczego trzeba wspierać równość płci;
  • Medialne – przedstawimy wyniki wielomiesięcznego monitoringu mediów przeprowadzonego pod kątem równości (tzn. nierówności) płci, czyli o tym, jak jest, a jak być powinno porozmawiamy z komentatorkami, dziennikarkami z redakcji znanych ze wspierania kobiet;
  • Uchodźców i uchodźczyń – o prawdach, półprawdach i mitach związanych z uchodźcami i uchodźczyniami, które_rzy są wśród nas;
  • Senioralne – o aktywności seniorek i seniorów;
  • Grrrl Power – tu młode feministki pokażą nam swoją wizję świata;
  • Zdrowia – o chorobach cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy;
  • Duchowe Ewy Woydyłło – o tym, jak się wzmacniać i wyzwalać w sobie moc, by działać i żyć w zgodzie ze sobą i światem.

CZYLI:

Miejsce spotkania: Międzynarodowe Targi Poznańskie, ul. Głogowska 14, Poznań

Czas spotkania:

9 września sobota

• godz. 8.30 otwieramy rejestrację;
  • godz. 9.30 – powitanie, a następnie sesje plenarne;
  • godz. 14.30-19.30 Centra tematyczne i warsztaty

Centrum Chcemy Całego Życia, Edukacji Seksualnej i Obyczajowości, Reformy, Edukacji, Nauki, Kultury, Przedsiębiorczości i Innowacji Stulecia Praw Kobiet, LGBTQIA, Mamy Głos, Matek.

• godz. 20.00 Wspólna rozrywka integrująca, czyli koncert, o którym więcej już niedługo.

10 września niedziela

• godz. 9.00-12.30 Centra i warsztaty – ciag dalszy, czyli centra: Uchodźców_czyń, Medialne, Alimentów i działań antyprzemocowych, Miedzynarodowe, Zielone Samorząd i Polityka, Grrrl Power, Senioralne, Zdrowia, Duchowe Ewy Woydyłło.
  • godz. 12.30 Występ artystyczno-feministyczny;
  • godz. 13.00 Sesja na temat przywództwa kobiet, przywództwa mężczyzn i kolejna – Czas na kobiety;
  • godz. 16.00-17.00 Podsumowanie IX Kongresu, Nagrody, Zakończenie.

Będzie można dyskutować, brać udział w warsztatach, wymieniać się doświadczeniami, poznawać się i tworzyć koalicje. A także zwiedzać Park Kobiet, gdzie m.in. – porady prawne. Zatoka Książki, a w niej spotkania z autorkami nowo wydanych książek kobiet, o kobietach, dla kobiet. I – w końcu – czeka nas wspólna zabawa – podczas występów artystycznych (koncertów), których szczegóły niebawem zdradzimy.

Udział w naszym Wydarzeniu jest bezpłatny, trzeba tylko się ZAREJESTROWAĆ

Informacje o programie: www.kongreskobiet.pl Szczegółowy program opublikujemy na krótko przed IX Kongresem Kobiet.

Spotykamy się w Poznaniu 9 i 10 września, bo:

• „parasolek nie składamy”,
  • „Prawa Kobiet – wspólna sprawa”
  • „Demokracja jest Kobietą”
  • „Nie ma wakacji bez Demokracji”!

Patronaty honorowe nad Wydarzeniem: