IX ogólnopolski Kongres Kobiet w liczbach

Dodano: 20 września 2017

IX ogólnopolski Kongres Kobiet pod hasłem „Alert dla praw kobiet!”,

9 i 10 września 2017 r., Poznań, Sala Ziemi – Międzynarodowe Targi Poznańskie

- Było ponad 4 tys. uczestniczek i uczestników.

- Przyjechały przedstawicielki wszystkich 16 województw – kobiety ponad podziałami politycznymi, o różnych poglądach, zawodach, pochodzących z różnych środowisk, reprezentujące duże miasta jak i małe wioski – w pełnym przekroju wiekowym.

- Uczestniczyły przedstawicielstwa 12 państw (Afganistanu, Australii, Austrii, Danii, Finlandii, Irlandii, Izraela, Niemiec, Norwegii, Serbii, Szwecji, Węgier).

- Wzięło udział 11 grup zorganizowanych (m.in. kobiety z adwokatury – Zespołu do spraw Kobiet przy Naczelnej Radzie Adwokackiej, kół gospodyń wiejskich, reprezentujące różne regiony, zawody, firmy, stowarzyszenia).

- Obrady Kongresu relacjonowało 89 przedstawicielek i przedstawicieli świata mediów.

- W organizacji wydarzenia pomagała grupa 130 wolontariuszy i wolontariuszek z Poznania i innych miast Polski.

- Zorganizowano 23 Centra tematyczne.

- Odbyło się 41 paneli równoległych33 warsztaty5 sesji plenarnych.

- Wystąpiło 334 panelistek i panelistów.

- Przedstawiono 3 raporty.

- Pokazano 3 filmy.

- Odbyło się 7 spotkań autorskich.

- W Parku Kobiet wystawionych było 74 stoisk firm, organizacji pozarządowych i wydawnictw książkowych.

A oto kilka wypowiedzi uczestniczek przesłanych nam na Facebooku po naszym Wydarzeniu (wypowiedzi/refleksji jest dużo więcej):

- Spędziłam na Kongresie Kobiet dwa bardzo ciekawe dni, spotkałam mnóstwo mądrych, uśmiechniętych i inspirujących kobiet, wysłuchałam debat i koncertów i wyszłam z tych spotkań bogatsza o nowe doświadczenia i wiedzę!:)

- Jestem hiper naładowana energią! Wielkie dzięki!

- Wybrałam się na Kongres Kobiet po raz pierwszy i jestem zachwycona! Cudownie było spotkać w jednym miejscu tyle mądrych, uśmiechniętych kobiet. Fantastycznie było stanąć „oko w oko” z ulubionymi pisarkami, wysłuchać ciekawych debat i rozmów, obejrzeć na żywo niesamowity Chór Czarownic czy tak zwyczajnie, po babsku ,kupić sobie fajną torebkę :)  Dziękuję!

- Moc! Adwokatki dziękują!

- Bardzo dziękuję za ten kongres! Za inspiracje, uświadomienie wielu problemów, poznania niesamowitych ludzi!!! Dziewczyny, które to organizowały – brawo!

- Ja również dziękuję! To były wspaniałe 2 dni! Do zobaczenia za rok!

- Superinicjatywa i wydarzenie i kolejne superdoświadczenie w wolontariacie, a także poznanie nowych ciekawych osób z kilkoma pewnie kontakt zostanie na dużej!

- Ja też tam byłam, dużo widziałam i jeszcze więcej się nauczyłam :). Wolontariat jest takim doświadczeniem, który daje możliwości nieograniczonego poznania siebie, ciekawych ludzi i od kulis super inicjatywy jakim jest Kongres Kobiet!

- Koniec Kongresu Kobiet :) Jest moc w kobietach! Jak nie my, to kto!

Relacje – do przeczytania i obejrzenia – m.in. w:

"Kongres Kobiet w Poznaniu" - NEWSWEEK

"IX Kongres Kobiet – warsztaty, panele, sesje, koncerty" - SKWER WOLNOŚCI

Bardzo dziękujemy za znakomitą współpracę Redakcji Newsweeka i Skweru Wolności, a także Wysokim Obcasom i innym obecnym i aktywnym mediom!

GALERIA ZDJĘĆ

Patronat honorowy: