Jacek Jaśkowiak z nagrodą Diversity Kongresu Kobiet - laudacja Roberta Biedronia

Dodano: 10 września 2017

IX KONGRES KOBIET

Laudacja – Nagroda Diversity

O urodzonych 10 marca, a właśnie w ten dzień? przyszedł na świat tegoroczny laureat NAGRODY RÓŻNORODNOŚCI IX Kongresu Kobiet, pewien astrolog napisał:

„Mądry, chętnie oddający się poważniejszym studiom - potrafi jednocześnie umiejętnie prowadzić swe różnorodne interesy.

Ma wielką ilość projektów i pomysłów, chętnie wypełnia swe obowiązki i broni swego honoru, można mu wierzyć. Wykazuje skłonności artystyczne. W zachowaniu jest miły i uprzejmy...”

No ale przecież nie możemy dać wiary horoskopowi, trzeba to wszystko sprawdzić a więc?

Mądry...  Ukończył Wydział Prawa Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, studia podyplomowe z zakresu rachunkowości i finansów oraz podatków. Jest stypendystą GFPS na Uniwersytecie w Bielefeld w Niemczech.

Biegle mówi po niemiecku, dobrze po angielsku i jak wszyscy wielkopolanie zrozumie co to znaczy "w antrejce na ryczce stoją pyrki w tytce".

Więc dobra niech będzie, że mądry.

Interesy... Sam się chwali, że doświadczenie zawodowe zdobywał w firmach handlowych. Pracował m.in. dla Kulczyka, a od 1997 do 2014 roku prowadził własną działalność gospodarczą polegającą na obsłudze księgowej i doradczej zagranicznych przedsiębiorców.

Wraz z inwestorami biznesowymi uczestniczył w tworzeniu tysięcy miejsc pracy w Polsce. Więc dobrze, zaliczam mu.

Wielka ilość projektów i pomysłów... No cóż, trudno mi to przez usta przechodzi, ale on jest chyba bardziej aktywny niż ja: Przebiegł ponad 50 maratonów na nartach biegowych, kilka razy ukończył prestiżowy Bieg Wazów. Jako 38. człowiek na świecie przebiegł wszystkie maratony serii Worldloppet. Doprowadził do przyznania Szklarskiej Porębie zawodów Pucharu Świata w biegach narciarskich, które zorganizował w roku 2012 i 2014. Jest członkiem Komisji Światowej Federacji Narciarskiej (FIS) ds. Pucharu Świata w biegach narciarskich.

Od kilkunastu lat wspiera niewidomych rowerzystów, a z bokserami Michalczewskim i Saletą zorganizował akcje charytatywne dla chorych dzieci. Zaliczamy?

Wykazuje skłonności artystyczne ... Na stronie internetowej jego zakładu pracy czytamy, że jego hobby to min. teatr, malarstwo, min. Bruegela oraz twórczość Boba Dylana i Jacka Kaczmarskiego -  ale powiem wam po cichu, że między nim a Kaczmarskim to było  coś więcej....

Jacek Kaczmarski ocalił mnie jako człowieka!

– To były lata '90, czas zachłyśnięcia się pieniędzmi.

My z żoną byliśmy takimi nowobogackimi, którzy akurat trafili idealnie w ten moment zmian. Ja jakoś miałem rękę do pieniędzy i łatwo mi przychodziły, a żona została notariuszem. Ja jednocześnie pracując dla przedsiębiorców jako finansista, byłem dosyć bezwzględny w negocjacjach, traktowałem to jak bokser, który wychodzi na ring i bije się dla tego, kto go wynajął, nie przejmując się drugą stroną. Potrafiłem ludźmi manipulować.  Czy mnie zatrudniał przedsiębiorca etyczny czy taki, który nie do końca był rzetelny, to mi to nie przeszkadzało. A po „Konfesjonale” zacząłem to rozróżniać, przestałem pracować dla łotrów.?...

To wejdźmy na chwilę do tego konfesjonału

"Konfesjonał" - Jacek Kaczmarski:

„Za prawo me uznałem to, że żyję. / Za własną potem wziąłem to zasługę / I – co nie moje – miałem za niczyje, / Więc brałem, nigdy się nie licząc z długiem.....„Więc nazywałem szczęściem nieodmiennie / To, co zadowoleniem było – z siebie”.

Przestałem utożsamiać szczęście z samozadowoleniem.

"Uznałem, że mam prawo sądzić ludzi / Dlatego tylko, że mam tę możliwość. / Poznawszy sposób – jak sumienia budzić / Zbierałem obudzonych sumień żniwo”.

(utwór Kaczmarskiego)

Gdy tego utworu posłuchałem, pomyślałem: „Trochę jakby o mnie...”. Tym bardziej że kiedyś byłem bardzo wierzący. I ta formuła świeckiego „konfesjonału” przemówiła do mnie. A równocześnie Kaczmarski był ateistą, tak jak ja już wówczas  – i wtedy pomyślałem, że trzeba by coś z tym życiem zrobić.  I tak mną potrząsnął ten utwór, że się dosyć mocno zmieniłem. Traktuję go jak symboliczny moment.

Gdyby nie ten utwór, nie byłbym prezydentem, miałbym pewnie piaty dom, szóstą żonę i jeździł Lamborgini.

On ocalił mnie jako człowieka!

Potem nasz bohater został managerem i przyjacielem artysty.

No to  zerknijmy, co tam jeszcze wieszczy przedwojenny astrolog Jan Dzierzbicki...

Otoczeniu trudno przychodzi zrozumieć jego skomplikowna naturę...

I trudno się dziwić, bo gdy gdy ktoś się porywa, aby zdetronizować 16 lat panującego władcę Poznania albo gdy ktoś ośmiela się ujawnić, ile jego miasto płaci kościołowi katolickiemu, niedelikatnie mówiąc - wariat - a delikatnie - skomplikowana natura.

A to jeszcze nie koniec.

ON :

- nie chcąc wykluczać kogokolwiek, uczestniczy w Paradach Równości,

- spotyka się z wiernymi różnych kościołów, nawet z muzułmanami,

- nie godzi się na kibolskie rozróby,

- postawił się ministrowi kultury i nie odwołał niepodobającego się ministrowi Glińskiemu kuratora festiwalu Malta,

- a nawet zmierzył się i wygrał z ministrem Macierewiczem, gdy ten - wbrew woli mieszkańców - nakazał odczytanie apelu smoleńskiego podczas obchodów poznańskiego czerwca.

A wiecie co on robi w urzędzie? Wy z Poznania pewnie wiecie, ale powiedzmy przyjezdnym.

Ogłosił konkurs i ma teraz Pełnomocniczkę ds. przeciwdziałania wykluczeniom i dyskryminacji, w szczególności ze względu na płeć, pochodzenie etniczne i narodowe, wiek, orientację seksualną, wyznanie lub bezwyznaniowość i światopogląd. To nawet u mnie takiej osoby nie ma - muszę się chyba od niego zacząc uczyć :)

Podpisał Kartę Różnorodności, przez co Urząd Miasta Poznania jest w gronie 7 tysięcy firm, organizacji i instytucji z 17 krajów Europy, które aktywnie przeciwdziałają dyskryminacji i mobbingowi tworząc przyjazne, włączające miejsca pracy.

Choć wszyscy już domyślają się na czyją cześć ta laudacja, ostatni cytat z tego, co ma zapisane w gwiazach:

„Nie można powiedzieć, żeby był zarozumiały, bo jest dość ustępliwy, skromny i dystyngowany".

A synomimy do dystyngowany to min. elegancki, stateczny, dżentelmeński, rycerski...

Zapraszam więc na scenę Jacka Jaśkowiaka Prezydenta Poznania i gratuluję mu Nagrody Różnorodności Kongresu Kobiet 2017!

Robert Biedroń