Konferencja nt. obchodów 100-lecia praw wyborczych dla Polek

Dodano: 28 stycznia 2018

Szereg konferencji naukowych i happeningów planuje zorganizować w tym roku Stowarzyszenie Kongres Kobiet w związku z 100. rocznicą uzyskania praw wyborczych przez Polki. Główne obchody zapowiedziano na jesień. Poprzedzi je w czerwcu 10. jubileuszowy Kongres Kobiet.

O 100. rocznicy uzyskania praw wyborczych przez Polki i znaczeniu tego faktu dla współczesnych kobiet oraz o planach obchodów jubileuszu mówiły członkinie Kongresu Kobiet podczas konferencji naukowej pod hasłem "Między wójtem a proboszczem. Kobiety w Polskich samorządach 1990-2016", która odbyła się w piątek w Warszawie.

W Polsce kobiety uzyskały prawa wyborcze zaraz po odzyskaniu suwerenności - 28 listopada 1918 roku - na mocy dekretu Tymczasowego Naczelnika Państwa Józefa Piłsudskiego. Dekret Naczelnika Państwa o ordynacji wyborczej do Sejmu Ustawodawczego stanowił, że "Wyborcą do Sejmu jest każdy obywatel Państwa bez różnicy płci" oraz "Wybieralni do Sejmu są wszyscy obywatele/lki państwa posiadający czynne prawo wyborcze". Postanowienia te zostały utrzymane przez konstytucję marcową.

W ocenie członkini zarządu Kongresu Kobiet prof. Małgorzaty Fuszary, 100 lat temu kobiety były pierwszą siłą, która "wymusiła na władzach Polski nowoczesność".

"Polska odzyskała niepodległość, i to było wielkie pytanie, jak ten kraj będziemy kształtować. Czy będzie on kształtowany nowocześnie, jak na tamte czasy, czy będzie to kraj wracający do tradycji bardzo dawnych. Kobiety sprawiły, że Polska wpisała się w trendy, które wtedy były trendami najbardziej dyskutowanymi, ale też rozstrzyganymi w kierunku modernizacyjnym, równościowym, w kierunku przyznania kobietom zupełnie innej niż dotąd pozycji" - oceniła.

Zdaniem prof. Fuszary, uzyskanie przez kobiety pełni praw "nie odbyło się samo z siebie". "To była ogromna walka kobiet, prowadzona w bardzo trudnych warunkach. Wprawdzie nie była to taka walka jak w Anglii - gdzie była to walka naprawdę krwawa, nikt się w Polsce pod konie nie rzucał - natomiast przygotowanie projektu politycznego w sytuacji, kiedy należy się do płci, która była prawnie wykluczona z możliwości uczestnictwa w polityce i zrobienie tego tak, że uczestniczyły w tym kobiety z trzech zaborów - to jest naprawdę majstersztyk" - podkreśliła prof. Fuszara.

Jak zaznaczyła pełnomocniczka Stowarzyszenia Kongres Kobiet Małgorzata Tkacz-Janik, data konferencji jest nieprzypadkowa - w tym roku mija 99 lat od momentu pierwszych wyborów w wolnej Polsce, kiedy po raz pierwszy osiem kobiet zostało posłankami do Sejmu. Poinformowała, że Kongres Kobiet przygotował szereg wydarzeń z okazji tego jubileuszu.

Głównym punktem będą obchody 100-lecia praw kobiet zaplanowane na listopad...

Ciąg dalszy artykułu czytaj na stronie dzieje.pl