Spotkanie programowe przed IX Kongresem Kobiet

Dodano: 29 maja 2017

IX Kongres Kobiet odbędzie się w Poznaniu, a więc nad programem pracujemy też w Poznaniu!

Mamy za soba spotkanie programowe (sobota 27 czerwca, Collegium da Vinci), w którym uczestniczyło kilkadziesiąt kobiet – aktywistek, działaczek, kobiet związanych z biznesem, kulturą i nauką, a także przedstawicielek świata parlamentarnego, biorących udział w przygotowaniach IX ogólnopolskiego Kongresu Kobiet.

Spotkałyśmy się ponad podziałami (światopoglądowymi, wiekowymi, geograficznymi…), aby rozmawiać na temat programu naszego wielkiego dwudniowego wydarzenia, które po raz pierwszy odbędzie się poza Warszawą (9 i 10 września na Międzynarodowych Targach Poznańskich).

Hasło przewodnie Kongresu – Alert dla praw kobiet – od niego wyszłyśmy, odnosząc się do bieżących wydarzeń, decyzji i planów rządzących dotyczących nas, kobiet – do (nie)przestrzegania praw kobiet!

Na IX Kongresie będą miały miejsce wykłady, dyskusje, warsztaty. Będzie można poznawać się, wymieniać doświadczeniami i tworzyć koalicje, działające na rzecz nas, kobiet. Będziemy mówić o tym, jak się wspierać i budować kobieca solidarność. Poza tym będzie można zwiedzać Park Kobiet, korzystać z bogatej oferty kulturowej. I, jak zwykle, zaoferujemy kilkanaście centrów tematycznych (panele, dyskusje, warsztaty), poświęconych sprawom polityki międzynarodowej, polityki wewnętrznej, ruchom oporu, kwestiom ekologicznym, wychowawczym, ekonomicznym i zdrowotnym. Zajmiemy się też edukacją i kulturą. I właśnie o tym wszystkim mówiłyśmy podczas poznańskiego spotkania.

Praca nad programem IX Kongresu trwa. Przed nami kolejne narady i rozmowy o tym, co powinno znaleźć się w programie naszego Wydarzenia, na którym będziemy razem zastanawiać się nad tym, co zrobić, by Polska była lepsza, bardziej sprawiedliwa, otwarta, przyjazna także dla kobiet.

A wszystko po to, by wzmocnić prawa i wolności kobiet!

Udział w IX Kongresie jest bezpłatny, trzeba tylko się zarejestrować na www.kongreskobiet.pl

Relacje ze spotkania z lokalnych mediów:

Informacja o IX Kongresie w serwisie poznan.pl: https://goo.gl/oqvvQX

zdjęcia: Basia Sinica  https://ksinica.egnyte.com/fl/3hCgss9Qm7#folder-link/