X ogólnopolski Kongres Kobiet w Łodzi

Dodano: 23 lutego 2018

16 czerwca br. w Łodzi rozpocznie się jubileuszowy X Ogólnopolski Kongres Kobiet. Trwające dwa dni święto kobiet poświęcone będzie 100-leciu nadania praw wyborczych Polkom. Organizatorzy we współpracy z organizacjami pozarządowymi przygotują sesje, panele, warsztaty oraz liczne wydarzenia towarzyszące i artystyczne, podczas których poruszone zostaną tematy ważne dla kobiet.

Jubileuszowy X Kongres Kobiet odbędzie się w Łodzi -  fot. Radosław Jóźwiak / UMŁ
Jubileuszowy X Kongres Kobiet odbędzie się w Łodzi , fot. Radosław Jóźwiak / UMŁ

Kongres Kobiet to największy ruch w Polsce. Powstała 10 lat temu inicjatywa łączy kobiety z różnych środowisk, m.in biznesu, organizacji pozarządowych, kultury, nauki i polityki i z roku na rok rośnie w siłę. W zeszłym roku wydarzenie zgromadziło ponad 4 tys. uczestniczek i uczestników. - Przede wszystkim staramy się być platformą dla różnych organizacji pozarządowych i inicjatyw. Wszyscy, którzy chcą coś zrobić, aby demokratyczny postulat równości stał się bardziej realny mają w ramach kongresu swoje miejsce - podkreśla prof. Magdalena Środa, pomysłodawczyni i twórczyni Kongresu Kobiet. Wydarzenie jest okazją do spotkań i rozmów na ważne tematy, ale także do budowania więzi i solidarności wśród kobiet. Tematy poruszane podczas tegorocznego kongresu wywodzą się z potrzeb kobiet w danym regionie i ustalane zostaną wspólnie z działającymi na terenie Łodzi organizacjami pozarządowymi.

- Jubileuszowy X Kongres Kobiet odbędzie się w Łodzi. Dziękuję organizatorom za zaufanie i współpracę, bo pozwoliła, by ta cenna inicjatywa odbyła się w Łodzi, mieście kobiet, które powstało dzięki kobietom. Myślę, że łódzcy fabrykanci nie byliby w stanie zbudować tak pięknego miasta bez bardzo ciężkiej i trudnej pracy kobiet - powiedziała prezydent Łodzi Hanna Zdanowska.

Pełny artykuł na stronie http://uml.lodz.pl/

(Archiwum UMŁ)

Zdjęcia: Michał Awin Raw Atelier