Aktywna kobieta to spełniona kobieta, to wyższa jakość życia jej i rodziny. Im więcej kobiet w firmach, tym lepsza kondycja firm. Im większe zawodowe zaangażowanie kobiet, tym lepszy rozwój kraju. A tym samym – im więcej pracujących kobiet, tym lepsza gospodarcza sytuacja w kraju. To stwierdzone. A więc… aktywizujemy kobiety! Pomagamy im/Wam odnaleźć się i wzmocnić na lokalnym rynku pracy. Stowarzyszenie Kongres Kobiet – największa kobieca organizacja pozarządowa w Polsce – ruszyła z ogólnopolskim projektem skierowanym do Was – do nas, kobiet. Program realizowany jest dzięki grantowi przyznanemu przez Fundację Coca-Coli z siedzibą w Atlancie.

KOBIETY, jeśli  jesteście aktywne zawodowo, chcecie zmienić ścieżkę kariery, potrzebujecie wzmocnienia i wiedzy na temat Waszych praw, szans i możliwości, to dla Was jest ten projekt. Jeśli chcecie założyć własne firmy, czujecie się zagrożone wykluczeniem ze względu na wiek (50+) lub jesteście matkami chcącymi wrócić na rynek pracy, to dla Was też organizujemy nasze konferencje. Dajcie sobie szansę, przeczytajcie program tej najbliższej i zarazem ostatniej, w Warszawie, i rejestrujcie się! Bo teraz jest CZAS NA KOBIETY!

UDZIAŁ W KONFERENCJI JEST BEZPŁATNY!

DATA I LOKALIZACJA KONFERENCJI:

13 czerwca 2017, wtorek, Warszawa, Pałac Kultury i Nauki, IV piętro - Sala Warszawska

PLAN KONFERENCJI:

9:00 - 9:45:     Kobiecy networking - Rejestracja uczestniczek

10:00 - 13:00: I BLOK – WIEDZA - WZMACNIANIE KOBIET

1. Rozpoczęcie - Dorota Warakomska, Henryka Bochniarz, Aneta Dekowska

2.  Kobiety – Polki XXI wieku - Nasze prawa, nasze szanse. Nasza solidarność prof. Małgorzata Fuszara

3. Sytuacja kobiet na lokalnym rynku pracy  - Dominika Bettman

4. Bariery, wyzwania i dobre praktyki – Szukamy rozwiązań – dyskusja – prowadzenie – Dorota Warakomska;

udział: m.in. Joanna Dark, Hanna Gronkiewicz-Waltz, Joanna Keszka, Joanna Klimas, Ewa Lisowska, Małgorzata Nowak-Niedźwiedzka, Magdalena Środa, Paul Wojciechowski

Temat: jak pokonywać bariery, wyzwania i stereotypy. Dobre praktyki na warszawskim rynku pracy, dyskusja z przedstawicielkami władz samorządowych, instytucji rynku pracy, przedsiębiorczyń, III sektora i kobiet z inicjatywą.

13:00-13:30: PRZERWA LUNCHOWA

13:30-15:00: II BLOK - WARSZTATY (1 warsztat – do wyboru)

1. Jak Cię widzą, tak Ci... płacą - autoprezentacja  (Ewa Serwa)

2. Vademecum przedsiębiorczyni, czyli jak nie dać się wygryźć z rynku (Małgorzata Okońska-Zaremba)

3. Nie taki diabeł straszny - czyli wszystko co chciałabyś wiedzieć o Funduszach Europejskich, ale bałaś się zapytać  (Małgorzata Lelińska)

15:00-15:15 PRZERWA KAWOWA (15 min.)

15:15-16:45: III BLOK - WARSZTATY (1 warsztat – do wyboru)

1. Jak Cię widzą, tak Ci... płacą - autoprezentacja  (Ewa Serwa)

16:45-17:00: PODSUMOWANIE PLENARNE, ZAKOŃCZENIE – kobiety mają głos i nie boją się go użyć! –Dorota Warakomska

PRELEGENTKI

DOROTA WARAKOMSKA dziennikarka i publicystka, autorka reportaży, programów telewizyjnych, artykułów, doradczyni medialna, wykładowczyni, autorka m.in. książki o USA: „Droga 66”. Prezeska zarządu stowarzyszenia Kongres Kobiet oraz rzeczniczka prasowa, założycielka i członkini zarządu „Towarzystwo Dziennikarskie”. Związana z TVP w latach 1991-2006: reporterka, korespondentka w USA, prezenterka głównych programów informacyjnych: Wiadomości TVP1 i Panoramy TVP2, szefowa Panoramy i wicedyrektor TVP1. Absolwentka UW. Stypendystka National Forum Foundation oraz German Marshall Fund of the US. Stażystka w stacjach Fox oraz CNN.

HENRYKA BOCHNIARZ - ekonomistka, liderka środowiska przedsiębiorców, orędowniczka zwiększenia roli kobiet w życiu publicznym i biznesie. Była ministra przemysłu i handlu w rządzie Jana Krzysztofa Bieleckiego, współtwórczyni przemian okresu transformacji ustrojowej. W 1999 roku utworzyła Konfederację Lewiatan, która dziś jest jedną z czołowych organizacji reprezentujących przedsiębiorców w Polsce. Była wiceprzewodniczącą Trójstronnej Komisji ds. Społeczno-Gospodarczych, odegrała istotną rolę w dialogu pomiędzy rządem, pracodawcami a związkami zawodowymi. W latach 2006-2014 prezeska Boeinga na Europę Środkową i Wschodnią.

DOMINIKA BETTMAN - prezeska ds. finansowych, CFO, spółki Siemens Polska. Od 20 lat zarządza finansami w Siemensie. Nadzoruje wielkie projekty infrastrukturalne w energetyce i kolejnictwie. Ekonomistka, finansistka. Absolwentka Wydziału Handlu Zagranicznego Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie oraz Advanced Management Program IESE w Barcelonie. Działa na rzecz etyki i społecznej odpowiedzialności biznesu oraz różnorodności, w tym zwiększenia udziału młodych w działaniu przedsiębiorstw i w życiu publicznym oraz aktywności kobiet w gospodarce. Zainteresowania: zarządzanie firmą i finansami, odpowiedzialne przywództwo, globalne trendy, nowoczesne technologie. Reprezentuje Siemensa w Konfederacji Lewiatan. Członkini Konwentu Doradców Politechniki Warszawskiej. Wchodzi w skład jury Nagrody Naukowej Siemensa.  Wiceprezeska Stowarzyszenia Kongres Kobiet. Występuje z wykładami poświęconymi zrównoważonemu rozwojowi i etyce w biznesie. W 2014r. wyróżniona w konkursie Sukces pisany szminką w kategorii Korporacja.

JOANNA DARK - piosenkarka i aktorka. Ukończyła studia na wydziale pedagogiki Uniwersytetu Warszawskiego i podyplomowe na Uniwersytecie SWPS z Kształcenia Głosu i Mowy. Wystąpiła w 500 spektaklach w słynnym brodwayowskim składzie musicalu METRO. Po nowojorskiej premierze NEW YORK NEWSDAY pisał o “pięknej, wysokiej blondynce śpiewającej słodko i zmysłowo jak barytonowy saksofon”. Po powrocie z Ameryki opuściła “Metro” i wkroczyła  w świat mody. Współpracowała z najsłynniejszymi jej postaciami – Grażyną Hasse, Barbarą Hoff i Jerzym Antkowiakiem. Podczas jego pokazów śpiewała piosenki Marleny Dietriech. Płyty: Nie bój się latania (1995), Dark Night (2005), Bar Nostalgia (2009). Piosenki filmowe: “Krąg życia” (Król Lew), “Senna jak lawina” (To ja złodziej), “Przytul mnie” (Marzenia do spełnienia).

MAŁGORZATA FUSZARA - socjolożka, prawniczka, współtwórczyni Gender Studies przy Instytucie Stosowanych Nauk Społecznych Uniwersytetu Warszawskiego i dyrektorka Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych. Ekspertka Rady Europy ds. wprowadzania równości płci do głównego nurtu działań politycznych i społecznych. Członkini zarządu Kongresu Kobiet. Autorka wielu artykułów poświęconych udziałowi kobiet w polityce. Autorka książki Kobiety w polityce (Wydawnictwo Trio, Warszawa 2006), pod jej redakcją ukazały się m.in.: Nowi mężczyźni? Zmieniające się modele męskości we współczesnej Polsce (Wydawnictwo Trio, Warszawa 2008), Kobiety, wybory, polityka (Instytut Spraw Publicznych, Warszawa 2013). W ostatnich latach pełniła urząd Pełnomocniczki Rządu ds. Równego Traktowania.

HANNA GRONKIEWICZ-WALTZ - W 1975 r. ukończyła studia prawnicze na Uniwersytecie Warszawskim. W tym samym roku podjęła pracę jako pracownik naukowy UW. W 1981 r. uzyskała tytuł doktora nauk prawnych, a w 1993 r. otrzymała tytuł doktora habilitowanego. Od 6 marca 1992 r. do 31 grudnia 2000 r. była prezeską Narodowego Banku Polskiego. W czasie pełnienia funkcji prezeski NBP, uporządkowała system bankowy oraz przeprowadziła denominację złotego oraz upłynnienie kursu złotego. W latach 2001-2005 była wiceprezeską Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju. Od września 2005 r. była posłanką na Sejm RP oraz przewodniczącą Komisji Skarbu Państwa. W 2006 r. została wybrana na stanowisko Prezydenta m.st. Warszawy i pełni tę funkcję do dzisiaj. W latach 2012-2014 pełniła funkcję przewodniczącej EUROCITIES. 12 listopada 2013 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał jej tytuł naukowy profesora nauk prawnych.

JOANNA KESZKA -dziennikarka i redaktorka. Ekspertka w dziedzinie kobiecej seksualności, promuje kobiecą perspektywę w polskich rozmowach na temat seksu. Pisarka scenariuszy erotycznych i nieustraszona testerka wibratorów, redaktorka naczelna www.Barbarella.pl - „Najseksowniejszy portal dla kobiet i dla par”, prowadzi pierwszy w Polsce butik z gadżetami erotycznymi dla kobiet i dla par www.LoveStore.Barbarella.pl. Autorka najodważniejszej polskiej książki o seksie pt. „Grzeczna to już byłam czyli kobiecy przewodnik po seksie”. Twórczyni ogólnopolskiej akcji „Cała Polska ćwiczy mięśnie Kegla”. Obecnie organizuje Podziemie Erotyczne Kobiet.

JOANNA KLIMAS - z zawodu psycholog; od 1995 roku realizuje swą największą pasję, jaką jest projektowanie ubrań. Wyjątkowa postać wśród polskich projektantów mody, pierwsza dama minimalizmu, twórczyni marki JoannaKlimas. Projektantka, która od lat konsekwentnie i świadomie dąży do tego, aby moda w Polsce była uważana za pełnoprawną część kultury. Intensywnie oddana sprawom kobiet, nie tylko tym, związanym z modą. Dwukrotnie została uhonorowana nagrodą ELLE STYLE AWARDS. Magazyn „Home&Market” uznał projektantkę za jedną z 50 najbardziej wpływowych kobiet sztuki i biznesu.

EWA LISOWSKA - profesora SGH, dr hab. nauk ekonomicznych, pracuje w Instytucie Międzynarodowego Zarządzania i Marketingu.Zainteresowania naukowe: przedsiębiorczość kobiet, kobiety w zarządzaniu i na rynku pracy, równe traktowanie w miejscu pracy. Wykłada zagadnienia związane z równością i różnorodnością. Jedna z założycielek Międzynarodowego Forum Kobiet - stowarzyszenia kobiet nauki i biznesu przy SGH; jego prezeska w latach 1993-2006. Redaguje czasopismo „Kobieta i Biznes” ukazujące się od 1993 r. w polskiej i angielskiej wersji językowej. Autorka książek Kobiecy styl zarządzania (2009) i Równouprawnienie kobiet i mężczyzn w społeczeństwie (2010).

MAŁGORZATA NOWAK-NIEDŹWIEDZKA - Z wykształcenia mgr inż. Elektronik-informatyk, absolwentka Wydziału Elektroniki Politechniki Warszawskiej. Od ponad 25 lat współudziałowczyni i vice prezeska w firmie Poldent sp. z o.o. zajmującej się produkcją i dystrybucją w Polsce i na całym świecie instrumentów i materiałów dentystycznych oraz organizacją specjalistycznych szkoleń dla lekarzy. Od ponad 10 lat współudziałowczyni i prezeska firmy IDF sp. z o.o organizującej krajowe i zagraniczne specjalistyczne szkolenia dla lekarzy i nie tylko, a od ponad 5 lat współzałożycielka i prezeska Fundacji do walki z nowotworem jamy ustnej „Z uśmiechem przez życie”, prowadzącej kampanie dotyczące mało znanego w Polsce problemu jakim jest rak jamy ustnej. Członkini Rady Programowej Kongresu Kobiet.

MAGDALENA ŚRODA - Założycielka Kongresu Kobiet, członkini Gabinetu Cieni i Rady Programowej Kongresu. Profesorka UW. dr hab., pracuje w Zakładzie Etyki Instytutu Filozofii Uniwersytetu Warszawskiego, zajmuje się historią idei etycznych, etyką stosowaną, filozofią polityczną i problematyką gender. Jest autorką wielu publikacji z zakresu filozofii politycznej i moralnej oraz książek m.in: „Idea godności w historii i etyce” (1993), „Indywidualizm i jego krytycy. Współczesne spory między liberałami, komunitarianami i feministkami na temat podmiotu, wspólnoty i płci” (2003), „Kobiety i władza” (2009), „Etyka dla myślących” (2010), „Mała książeczka o tolerancji” (2010). W rządzie Marka Belki pełniła funkcję ministry Pełnomocniczki Rządu ds. Równego statusu Kobiet i Mężczyzn. Zajmuje się działalnością publicystyczną, jest felietonistką „Gazety Wyborczej” i tygodnika „Wprost”.

PAUL WOJCIECHOWSKI - Ambasador Australii w Polsce, z akredytacją na Czechy oraz Litwę. Do Polski przybył 13 stycznia. Wcześniej kierował programem rządowej dyplomacji gospodarczej w Canberrze. Służył także w Korei Południowej (1995-98), Indonezji (2001-2004) i Belgii/UE (2007-2010).

WARSZTATY

MAŁGORZATA LELIŃSKA - Absolwentka Wydziału Nauk Ekonomicznych Uniwersytetu Warszawskiego, magister ekonomii, Podyplomowego Studium Pedagogicznego w Szkole Głównej Handlowej, studiowała Gender Studies na Wydziale Filozofii i Socjologii Uniwersytetu Warszawskiego. Od 2006 r. pracuje w Konfederacji Lewiatan, jest Zastępczynią Dyrektora Departamentu Funduszy Europejskich. Reprezentantka środowiska przedsiębiorców w ciałach i grupach roboczych w latach 2007-2013 oraz 2014-2020 (m.in.: Komitet Monitorujący PO Kapitał Ludzki, Prekomitet PO Wiedza Edukacja Rozwój, Grupa robocza ds. zatrudnienia i integracji społecznej przy KM PO KL, Grupa robocza ds. adaptacyjności i transferu wiedzy przy KM PO KL, Grupa robocza ds. realizacji zasady równych szans kobiet i mężczyzn w PO KL, Komitet Monitorujący PO Pomoc Techniczna). Specjalizuje się w tematyce wsparcia z Europejskiego Funduszu Społecznego. Odpowiada za monitorowanie i opiniowanie systemu wdrażania EFS, w szczególności w zakresie wsparcia przedsiębiorców, finansowania rozwoju zasobów ludzkich.

MAŁGORZATA OKOŃSKA-ZAREMBA

EWA SERWA - aktorka teatralna, filmowa i dubbingowa. Ukończyła PWST w Krakowie. Od lat związana z teatrem, filmem, telewizją, radiem, dubbingiem i estradą. Grała w stołecznych teatrach - Narodowym, Polskim, Na Woli, Komedii, w Teatrze Telewizji. Widzowie znają ją również z seriali telewizyjnych, m. in. z serialu „Dom” (Ula Siekierko), „Klan” (Matylda), „Na Wspólnej” (matka Magdy) oraz „Na dobre i na złe” (Pielęgniarka Oddziałowa Barbara Wasiak). Od wielu lat prowadzi autorskie warsztaty „Sztuka Autoprezentacji z wykorzystaniem technik aktorskich”.

Po Konferencji każda z uczestniczek Konferencji otrzyma link do strony www, gdzie umieszczone będą materiały pomocne w budowaniu dalszej kariery – merytoryczne wykłady wzmacniające ekspertek i praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie na rynku pracy.

Tu więcej informacji o projekcie realizowanym w całej Polsce

Cykl konferencji „Czas na kobiety!” organizowany przez Stowarzyszenie Kongres Kobiet

Organizator –

Partner projektu –