VII Kongres Kobiet

W tym roku wielki zjazd kobiet – ogólnopolski Kongres Kobiet – odbył się 11 i 12 września w Hali Widowiskowo-Sportowej Centralnego Ośrodka Sportu „Torwar”, jednym z największych obiektów widowiskowo-sportowych w stolicy.

VII Kongresowi Kobiet – spotkaniu polskich kobiet ponad podziałami geograficznymi, politycznymi, społecznymi, zawodowymi, środowiskowymi… – przyświecało hasło z wielkimi znakami zapytania: „Jak nie my, to kto? Jak nie teraz, to kiedy?”. Podsumowałyśmy naszą sytuację, zwycięstwa i porażki, dyskutowałyśmy o tym, jak działać jeszcze skuteczniej, jak walczyć o nasze prawa i sprawy oraz – co robić, by nasz głos się przebił. Jesteśmy silne, odpowiedzialne i solidarne, mamy pomysły, strategie i determinację do działania. Dałyśmy temu wyraz podczas VII Kongresu Kobiet!

Mówiłyśmy m.in. o polityce, nierówności, macierzyństwie i feminiźmie, o edukacji, o holistycznej opiece zdrowotnej oraz o wielu innych sprawach, ważnych dla nas wszystkich. (O wybranych tematach VII Kongresu Kobiet więcej opowiada w oddzielnym tekście prof. Magdalena Środa.) – link do newsa z załącznika

27 kwietnia, otworzyłyśmy rejestrację na VII Kongres Kobiet. Dlaczego wybrałyśmy tę datę? Bo jest to rocznica urodzin Mary Wollstonecraft angielskiej pisarki, propagującej równouprawnienie kobiet, prekursorki feminizmu. Autorka Wołania o prawa kobiety (1792) zajmowała się edukacją dziewcząt, nierównym statusem kobiet, koniecznością zrównania praw kobiet i mężczyzn, postulowała też prawo kobiet do pracy. Minęło ponad 200 lat, a my nadal musimy walczyć o równe prawa w pracy (równe zarobki, dostęp do stanowisk) i na listach wyborczych. Kwestie parytetów i suwaka są wciąż aktualne!

Były razem z nami m.in.: premier Ewa Kopacz, wicemarszałkini Wanda Nowicka, prezydent Słupska Robert Biedroń, Krystyna Kofta, Katarzyna Żak, Ewa Serwa, Kinga Rusin, Agata Młynarska, Otylia Jędrzejczak, Anna Lewandowska, ministra edukacji Joanna Kluzik-Rostkowska, ministra nauki Lena Kolarska-Bobińska.

Oprócz dyskusji, wystąpień, raportów, debat było jak zwykle dużo inspiracji i niezapomnianych wrażeń.

W tym roku wyjątkowo dużo aktywności fizycznej - tańczyłyśmy przeciwko przemocy, wspierając niepełnosprawne dzieci oraz... uczyłyśmy się tańczyć Zumbę.

Ponadto moc niespodzianek w Parku Kobiet...

GALERIA

Panelistki i paneliści

VII Kongres Kobiet już za nami!

Media o VII Kongresie Kobiet

DODATKOWO

W Centrum Młodych Kobiet CENTRUM PORAD “BABSKIE SPRAWY”

Piątek

11.30    Porady podróżnicze: Jak podróżować w pojedynkę będąc kobietą? - K. Zwolak (Girl on Bike)

12.30    Jak zrealizować marzenie? Porady dot. finansowania projektów  - E. Kotowicz (The Jillion)

14.00    Porady prawne - Dawid Wosiek, Barbara Kurowska

15.30    Porady z zakresu samorozwoju: Jak być bardziej pewną siebie? - P. Załug

17.00    Porady psychologiczne - M. Jędrzejewska

Sobota

9.00      Porady prawne - K. Jęndrzejczak

12.00    Porady prawne - D. Wosiek, B. Kurowska

13.30    Porady psychologiczne - M. Jędrzejewska

15.00    Jak podróżować z dzieckiem? - K. Szymańska i M. Zielonka (Our Little Adventures)

VII Kongres Kobiet już za nami!

To wielkie wydarzenie pod hasłem: „Jak nie my, to kto? Jak nie teraz, to kiedy?“, na które zarejestrowało się ponad siedem tysięcy kobiet z całej Polski, miało miejsce 11 i 12 września na Torwarze.

„Więcej kobiet - lepsza gospodarka - zwiększenie konkurencyjności Polski” , VII Kongres Kobiet

„Grzeczność i brak wiary - te cechy kobiety powinny w sobie pokonać” - relacja z panelu w Centrum Przedsiębiorczości i Innowacji w pierwszym dniu VII Kongresu (11.09.2015 r.)

Centrum Przedsiębiorczości i Innowacji na VII Kongresie Kobiet

Centrum Przedsiębiorczości i Innowacji otworzyła Henryka Bochniarz - relacja z jej wystąpienia, które odbyło się w pierwszym dniu Kongresu (11.09.2015 r.)

„Równość w sektorze bezpieczeństwa” - relacja z panelu na VII Kongresie Kobiet

Panel odbył się w ramach Centrum Społecznego w pierwszym dniu VII Kongresu, 11 września

“Onkologia kobiet w Polsce” - relacja z panelu VII Kongresu Kobiet

Panel odbył się w ramach Centrum Zdrowia w drugim dniu VII Kongresu Kobiet, 12 września 2015 r.

“Aktywnie, społecznie i skutecznie” - panel inicjatyw regionalnych i lokalnych

Relacja ze spotkania, które odbyło się w ramach Centrum Społecznego podczas VII Kongresu Kobiet, 12 września 2015 r.