VIII Kongres Kobiet już za nami (13-14 maja, Torwar). W tym roku program naszego wielkiego wydarzenia był wyjątkowo mocny merytorycznie. Sprawy społeczne, międzynarodowe, przedsiębiorczość i innowacyjność, edukacja, nowe technologie, zdrowie, ekologia, rozwój osobisty i duchowy, kultura, równość płci, partnerstwo, solidarność z mniejszościami seksualnymi – to szerokie spektrum spraw, które poruszają kobiety – które poruszyłyśmy podczas naszego wydarzenia – wielkiego spotkania Polek ponad podziałami. Również temat alimentów wybrzmiał donośnym głosem na tegorocznym Kongresie Kobiet za sprawą prawników różnej specjalności – Danuty Wawrowskiej, Roberta Damskiego, Ewy Dawidziuk, Moniki Płatek, Moniki Janus, posłanki Ewy Lieder, a także wkurzonych matek.

Kwestie widziane oczami kobiet, słowa, emocje, które nigdzie indziej nie mogły być wypowiedziane. W naszym kongresowym gronie spotkały się wyjątkowe kobiety – wybitne profesorki, ekspertki, autorytety w różnych dziedzinach: Danuta Hübner, Henryka Bochniarz, Magdalena Środa, Dorota Warakomska, Monika Płatek, Barbara Labuda, Małgorzata Fuszara, Ewa Kopacz, Hanna Gronkiewicz-Waltz, Wanda Nowicka, Małgorzata Omilanowska, Ewa Woydyłło-Osiatyńska, Olga Tokarczuk, Sylwia Chutnik, Krystyna Janda, Maja Ostaszewska, Agnieszka Holland, Manuela Gretkowska, Agnieszka Glińska… Były też z nami m.in.: Barbara Nowacka, Kamila Gasiuk-Pihowicz, Paulina Młynarska, Eliza Michalik, Renata Kim. Polityczki, artystki, dziennikarki jako panelistki i moderatorki. Na scenie, ale też w salach warsztatowych i w kuluarach spotkały się kobiety z całej Polski – z dużych miast i małych wiosek. Zarejestrowało się ok. pięć tysięcy kobiet – z Polski, ale też z zagranicy (m.in. z Austrii, Belgii, Wielkiej Brytanii, Szwecji, Węgier, Białorusi i Ukrainy). Każda uczestniczka mogła znaleźć w programie cośdla siebie, coś, co ją szczególnie dotyczy, bo tematy rozmów były bardzo różnorodne, np.: zmora korepetycji, gender w podręcznikach, szczepionki, cukrzyca, kobiecy startup, profesjonalny wygląd, autoprezentacja, emisja głosu, porady prawne, kręcenie filmików smartfonem i szycie patchworków. Godzenie ról a kariera, szanse zawodowe, ubóstwo emerytalne, kobiece lobby w polityce, edukacja seksualna, hejt – jak sobie z nim radzić, wypalenie zawodowe, rozwój duchowy, transpłciowość. W ramach VIII Kongresu odbyło się sześć sesji plenarnych, cztery wystąpienia specjalne, obradowało 11 centrów tematycznych.

Wśród występujących były/-li: Wicemarszałkinie Sejmu Barbara Dolniak i Małgorzata Kidawa-Błońska, a także Olga Krzyżanowska i prezydentka Warszawy Hanna Gronkiewicz-Waltz oraz: Rzecznik Praw Obywatelskich, dr Adam Bodnar, Pełnomocnik Rządu ds. Równego Traktowania – Wojciech Kaczmarczyk i założyciel KOD Mateusz Kijowski („KOD dla kobiet”).

Nagrodę Różnorodności VIII Kongresu Kobiet przyznałyśmy Robertowi Biedroniowi, a Nagrodę VIII Kongresu otrzymała Barbara Nowacka

VIII Kongres to były spotkania z przedstawicielkami/-ami działającymi na rzecz kobiet NGO' sów, możliwość uzyskania porad zdrowotnych i prawnych. To także spotkania w Parku Kobiet pod hasłem "Czy Solidarność Kobiet ma Sens?", a także "Kobiety a uzależnienia"... To była też integracja i zabawa – wspólne karaoke i Zumba.

Nagrania z sesji, paneli i innych kongresowych wydarzeń już wkrótce, podobnie, jak relacje i refleksje na temat wydarzenia.

- ALERT DLA WOLNOŚCI

- JAKIEJ KULTURY POTRZEBUJEMY? CZEGO POTRZEBUJE KULTURA?

Ważne informacje dla uczestniczek VIII Kongresu Kobiet

Bardzo się cieszymy, że jutro i pojutrze – piątek i sobotę – spędzimy razem na Torwarze(ul. Łazienkowska 6a) na naszym wielkim Święcie Kobiet! Zanim spotkamy się na uroczystym otwarciu przypominamy o tym, że...

PROGRAM VIII KONGRESU KOBIET

Już wiemy Kto, Co, Jak i Gdzie na VIII Kongresie!

Wolontariusze i Wolontariuszki na VIII Kongres Kobiet!

Poszukujemy wolontariuszek i wolontariuszy na VIII Kongres Kobiet 13-14 maja 2016!

Zarejestruj się na VIII Kongres Kobiet!

Uwaga! Ruszyła rejestracja na VIII Kongres Kobiet! 13-14 maja w Warszawie. ZAREJESTRUJ SIĘ!

VIII Kongres Kobiet - sesje plenarne z pierwszego dnia

Zapraszamy do obejrzenia nagrań z sesji plenarnych, które odbyły się pierwszego dnia VIII Kongresu Kobiet: Polska, Europa, Świat; Alert dla wolności; Jakiej kultury potrzebujemy? Czego potrzebuje kultura?

Centrum Zielone na VIII Kongresie Kobiet

Zaopraszamy do obejrzenia relacji z Centrum Zielonego Entów i Rusałek na VIII Kongresie Kobiet.