Ruch Społeczny

Kongres Kobiet powstał w czerwcu 2009 roku, jako ruch społeczny, aktywizujący kobiety w Polsce społecznie i politycznie. Punktem wyjścia były działania podjęte wokół organizacji I Kongresu Kobiet, czyli zjazdu ponad 4. tys. kobiet z całego kraju, które dyskutowały o wkładzie kobiet w historię ostatniego 20-lecia w Polsce.

Obecnie Kongres Kobiet jest społeczną inicjatywą zrzeszającą osoby indywidualne, organizacje pozarządowe, przedstawicielki biznesu, polityki, świata nauki, sztuki, dziennikarstwa, związków zawodowych, związków pracodawców oraz wiele innych. Kongres skupia kobiety z całej Polski, o różnych poglądach, wywodzące się z różnych środowisk. Nie jest związany z żadną instytucją ani z żadną partią polityczną.

W styczniu 2010 roku społeczny ruch został sformalizowany i powstało Stowarzyszenie Kongres Kobiet.

Zarówno I, jak i II Kongres Kobiet sformułowały szereg postulatów, wśród których znalazły się m.in.

• wprowadzenie parytetów płci na listach wyborczych,
  • powołanie niezależnego rzecznika ds. równości,
  • sporządzanie corocznego raportu w Sejmie o sytuacji kobiet,
  • skuteczna polityki prorodzinnej,
  • refundacja zapłodnienia in vitro,
  • ochrona kobiet i dzieci przed przemocą,
  • reforma systemu edukacji, tak aby przeciwdziałał on dyskryminacji kobiet.

Z inicjatywy Kongresu Kobiet powstał w 2009 roku obywatelski projekt ustawy zwiększającej udział kobiet na listach wyborczych, zakładający zmianę ordynacji wyborczej – do Sejmu RP, Parlamentu Europejskiego oraz rad gmin, powiatów i sejmików wojewódzkich. Pod projektem ustawy przedstawicielkom Kongresu Kobiet udało się zebrać ponad 150 tysięcy podpisów. Akcję zbierania podpisów wsparło wiele środowisk i grup społecznych, a także znane i cenione osoby jak: Barbara Labuda, Krystyna Janda, Andrzej Wajda, prof. Wiktor Osiatyński, Kora Jackowska, Henryk Wujec, Radosław Sikorski, Michał Boni, prof. Lena Kolarska-Bobińska, Maciej Płażyński, Tomasz Lis, Dorota Warakomska, Urszula Dudziak, Zbigniew Hołdys. Ustawa gwarantująca 35 proc. udział kobiet na listach wyborczych została podpisana przez Prezydenta Bronisława Komorowskiego w styczniu 2011 roku.

Zachęcamy do zapoznania się z Przewodnikiem po Kongresie Kobiet! Można go ściągnąć tutaj.

Odzyskać wybór - demonstracja w sobotę 09.04, godz. 14.00

Wychodzimy na ulicę, bo nie godzimy się na to, aby o naszych ciałach i naszym życiu decydował ktokolwiek inny, niż my same - jesteśmy pod Sejmem w sobotę 09.04  o godz. 14.00.

Stanowisko Kongresu Kobiet w sprawie planowanego całkowitego zakazu aborcji

Prawo do aborcji jest niezbywalnym prawem kobiet do autonomii i że władza powinna zrobić wszystko, by to prawo stało się „puste” - to znaczy, by nie trzeba było z niego korzystać

Czas pogardy

Można się było tego spodziewać. Obywatelski projekt liberalizujący aborcję „Ratujmy kobiety” trafił do kosza!

Stanowisko ws. obywatelskiego projektu "Ratujmy Kobiety 2017"

Projekt ustawy o prawach kobiet i świadomym macierzyństwie jako projekt obywatelskiej inicjatywy ustawodawczej jest wyrazem woli części społeczeństwa dążącej do naprawienia obecnej sytuacji, w której w sposób rażący łamie się prawa kobiet ...

Apel o powstrzymanie zmian w irackim prawie drastycznie naruszających prawa kobiet

Kongres Kobiet przyłącza się do międzynarodowej kampanii w celu powstrzymania irackich parlamentarzystów przed wprowadzeniem rozwiązań prawnych odbierających godność kobietom