Pełnomocniczka Regionalna Kongresu Kobiet / Gdańsk 2016

Teresa Kamińska

TERESA KAMIŃSKA - inżynierka, polityczka, działaczka związkowa, była minister w rządzie Jerzego Buzka. Działaczka „Solidarności”. Związana z Komisją Charytatywną Episkopatu Polski ds. Pomocy Osobom Represjonowanym.

Od 1992 była przewodniczącą Krajowego Sekretariatu Ochrony Zdrowia NSZZ „S”, zasiadała w Komisji Krajowej związku. Wchodziła w skład Rady Ochrony Zdrowia przy Lechu Wałęsie w okresie jego prezydentury.

W rządzie Jerzego Buzka od 1997 do 1999 pełniła funkcję ministra-członka Rady Ministrów (ds. koordynowania reform społecznych). Później była prezeską Urzędu Nadzoru Ubezpieczeń Zdrowotnych i wreszcie szefową doradców premiera. W latach 1998–2002 była członkinią Komitetu Doradczego Urzędu Nadzoru nad Funduszami Emerytalnymi.

W 2007 objęła stanowisko prezesa zarządu Pomorskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej.

Wicepełnomocniczka Regionalna Kongresu Kobiet / Gdańsk 2017

Magdalena Milewska

MAGDALENA MILEWSKA - psycholożka, pedagożka, trenerka, coach. W latach 2012-2014 pracowniczka Biura Kongresu Kobiet w Warszawie odpowiedzialna m.in. za budowanie struktur regionalnych Kongresu. Członkini zespołu organizacyjnego IV, V i VI Kongresu Kobiet. Razem z Trójmiejską Akcją Kobiecą zorganizowała Kongres Kobiet Pomorza 2014 r. oraz warsztaty „TAK, odważę się” – będących kontynuacją dobrej energii kongresowej.
Zainspirowana słowami Marii Skłodowskiej-Curie „Niczego w życiu nie należy się bać, należy to tylko zrozumieć” - uczy, wykłada, szkoli, odkrywa nowe perspektywy, pyta i zaprasza do refleksji – nad sobą i otaczającym nas światem.

Kontakt:

kontakt@magdalena-milewska.pl