Pełnomocniczka Regionalna Kongresu Kobiet / Rzeszów 2017

MAGDALENA KORYL - Pochodzi z jednej z najstarszych rzeszowskich rodzin kupieckich. Studentka prawa w Wyższej Szkole Prawa i Administracji w Rzeszowie; matka samotnie wychowująca 2 dzieci.

W 2013 roku po 22 latach wróciła z RPA do rodzinnego miasta Rzeszowa. Jest współwłaścicielką dobrze prosperującej anglojęzycznej firmy energetycznej działającej na kilku kontynentach.

Posiada wielkie doświadczenie jako wolontariuszka w pracy z dziećmi pokrzywdzonymi przez los oraz dziećmi chorymi na HIV/Aids w Afryce.

Kandydatka w Wyborach Samorządowych 2014 do Rady Miasta Rzeszów.

Współpracuje ze Stowarzyszeniem Kongresu Kobiet, gdzie czynnie bierze udział w szkoleniach oraz działaniach związanych z przeciwdziałaniem przemocy w rodzinie ukierunkowanej wobec kobiet.

Kontakt:

magdalenakoryl@gmail.com

Wicepełnomocnik Regionalny Kongresu Kobiet / Rzeszów 2017

Grzegorz Tereszkiewicz

GRZEGORZ PIOTR TERESZKIEWICZ – aktywista, działacz inicjatyw obywatelskich, feminista, nauczyciel. Od 2007 roku zajmuję się działaniami na rzecz osób wykluczonych społecznie w tym osób LGBT oraz kobiet doświadczających przemocy domowej. W 2007 założyciel i koordynator oddziału Kampanii Przeciw Homofobii w Rzeszowie. W tym samym roku podczas obrad Europejskiego Parlamentu Młodzieży w Rzeszowie przeprowadził teambuilding - Multi Kulti. Organizator spotkań i debat dotyczących m.in. związków partnerskich. Zorganizował pierwsze imprezy dla osób LGBT na Podkarpaciu.

W kolejnych latach zaczął działać na niwie III sektora – członek: Stowarzyszenia na Rzecz Kobiet Victoria, Stowarzyszenia Równość i Nowoczesność, Kongresu Kobiet oraz dyrektor Fundacji Prawnikon.

W styczniu 2015 roku czytał wraz z Wandą Nowicką fragmenty konwencji o przeciwdziałaniu przemocy wobec kobiet oraz był prelegentem debaty. Również od marca 2015 został ekspertem wojewódzkim w konsultacjach wniosków Erasmus + w województwie małopolskim i świętokrzyskim.

W 2016 roku został radnym osiedla w Rzeszowie oraz wiceprzewodniczącym Rzeszowskiej Rady Działalności Pożytku Publicznego. W październiku 2017 zorganizował II Międzynarodowego Kongresu Kobiet w Rzeszowie. Aktywnie uczestniczył jako panelista w Kongresach Kobiet w Ustce, Szczecinie, Wiedniu. Reprezentował Podkarpacki Kongres Kobiet w Berlinie na spotkaniu z Polkami mieszkającymi w Niemczech.

Cały czas wspiera czynnie kobiety doświadczające przemocy. Również jako aktywista śmiało wypowiada się w mediach na tematy kontrowersyjne. Jest osobą otwartą, komunikatywną oraz empatyczną. Swoją postawą wspiera aktywnie wszelkie inicjatywy pro kobiece.

Kontakt:

gtereszkiewicz@kongreskobiet.pl