Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2017

ELŻBIETA POLEWSKA absolwentka Wydziału Historyczno- Filozoficznego Uniwersytetu Wrocławskiego.Wieloletnia instruktorka harcerska, obecnie sympatyczka ZHP. To w harcerstwie nauczyła się dobrej organizacji pracy oraz wrażliwości na potrzeby innych. Obecnie na aktywnej emeryturze. Feministka,realizatorka szeregu inicjatyw na rzecz kobiet: Strajku Kobiet, One Billion Rising , Regionalnego Kongresu Kobiet w Wałbrzychu oraz konferencji Czas na Kobiety. Partnerka projektu  Antyprzemocowej Sieci Kobiet. Aktywnie działa na rzecz seniorów będąc wiceprzewodniczącą Rady Seniorów przy Prezydencie Miasta. Członkini ZNP oraz wielu organizacji kobiecych w Wałbrzychu Laureatka w 2015 r .regionalnego plebiscytu "Osobowość Roku".

Żona feministy, matka Ewy i babcia 1,5 rocznej wnuczki- uczestniczki VIII Kongresu Kobiet w Warszawie. Uwielbia podróże i prace w ogródku.

Kontakt:
ela1polewska@gmail.com

Wicepełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2017

TERESA WINCEK wałbrzyszanka, babcia 5-letniej wnuczki. Uzyskała dyplom magistra z wyróżnieniem na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego (1989). Od 26 lat wspólniczka firmy działającej w sektorze budowlanym. Wcześniej Kierowniczka Biura Stowarzyszenia Wisła-Odra w Wałbrzychu i pracownica Urzędu Miasta. Aktywistka: inicjowała kilka lokalnych akcji społecznych, w tym m. in. akcję na rzecz osób nieletnich, które popadły w konflikt z prawem. W okresie prowadzenia własnej działalności gospodarczej (w ramach jednej z pierwszych po transformacji wałbrzyskich prywatnych hurtowni materiałów budowlanych) wielokrotnie zderzała się z wadliwymi przepisami prawnymi, biurokracją lub nawet urzędniczymi nadużyciami. W 2007 r. zainicjowała w mieście jedyną w swoim rodzaju akcję protestu najemców lokali użytkowych. Sprawa dotyczyła sposobu naliczania podatku od nieruchomości. Czasowo członkini Partii Kobiet, jednak dopiero program Kongresu Kobiet okazał się w pełni zgodny z jej  standardami, zaangażowaniem i temperamentem.

Kontakt:
twincek@kongreskobiet.pl