Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2016

ELŻBIETA POLEWSKA absolwentka Wydziału Historyczno- Filozoficznego Uniwersytetu Wrocławskiego.Wieloletnia instruktorka harcerska, obecnie sympatyczka ZHP. To w harcerstwie nauczyła się dobrej organizacji pracy oraz wrażliwości na potrzeby innych. Obecnie na aktywnej emeryturze. Feministka,realizatorka szeregu inicjatyw na rzecz kobiet: Strajku Kobiet, One Billion Rising , Regionalnego Kongresu Kobiet w Wałbrzychu oraz konferencji Czas na Kobiety. Partnerka projektu  Antyprzemocowej Sieci Kobiet. Aktywnie działa na rzecz seniorów będąc wiceprzewodniczącą Rady Seniorów przy Prezydencie Miasta. Członkini ZNP oraz wielu organizacji kobiecych w Wałbrzychu Laureatka w 2015 r .regionalnego plebiscytu "Osobowość Roku".

Żona feministy, matka Ewy i babcia 1,5 rocznej wnuczki- uczestniczki VIII Kongresu Kobiet w Warszawie. Uwielbia podróże i prace w ogródku.

Kontakt:
ela1polewska@gmail.com

Wicepełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2016

Teresa Wincek

TERESA WINCEK Wałbrzyszanka od urodzenia.Babcia 5-letniej wnuczki. Dyplom magistra z wyróżnieniem na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego (1989 r.). Od 26 lat wspólnik firmy w sektorze budowlanym. Wcześniej Kierowniczka Biura Stowarzyszenia Wisła-Odra w Wałbrzychu i pracownica Urzędu Miejskiego. W tym okresie inicjatorka kilku akcji społecznych, w tym na rzecz młodocianych, którzy popadli w konflikt z prawem, ale ich dalsza postawa dobrze rokowała (duża satysfakcja, bo kredyt zaufania był trafny, utrzymujemy kontakt do dzisiaj!).W okresie prowadzenia własnej działalności gospodarczej (po transformacji - w 1990 r. byliśmy w Wałbrzychu pierwszą prywatną hurtownią materiałów budowlanych) wielokrotnie zderzałam się z nieżyciowymi przepisami, biurokracją lub wręcz urzędniczymi nadużyciami. W 2007 r. zainicjowałam w mieście jedyną w swoim rodzaju akcję oporu najemców lokali użytkowych, dotyczącą sposobu naliczania podatku od nieruchomości. Uratowaliśmy ok. 50 najbardziej prężnych i zdeterminowanych firm. Ok. 8-m-cy pracy, niekiedy na pograniczu "walenia głową w mur" - przyniosło efekt! Na fali pewnego buntu,  na krótko wstąpiłam do Partii Kobiet, ale dopiero program Kongresu Kobiet odpowiadał moim standardom, zaangażowaniu i temperamentowi.

Kontakt:
twincek@kongreskobiet.pl