Pełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2018

ELŻBIETA POLEWSKA absolwentka Wydziału Historyczno- Filozoficznego Uniwersytetu Wrocławskiego.Wieloletnia instruktorka harcerska, obecnie sympatyczka ZHP. To w harcerstwie nauczyła się dobrej organizacji pracy oraz wrażliwości na potrzeby innych. Obecnie na aktywnej emeryturze. Feministka,realizatorka szeregu inicjatyw na rzecz kobiet: Strajku Kobiet, One Billion Rising , Regionalnego Kongresu Kobiet w Wałbrzychu oraz konferencji Czas na Kobiety. Partnerka projektu  Antyprzemocowej Sieci Kobiet. Aktywnie działa na rzecz seniorów będąc wiceprzewodniczącą Rady Seniorów przy Prezydencie Miasta. Członkini ZNP oraz wielu organizacji kobiecych w Wałbrzychu Laureatka w 2015 r .regionalnego plebiscytu "Osobowość Roku".

Żona feministy, matka Ewy i babcia 1,5 rocznej wnuczki- uczestniczki VIII Kongresu Kobiet w Warszawie. Uwielbia podróże i prace w ogródku.

ela1polewska@gmail.com

Wicepełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2018

TERESA WINCEK wałbrzyszanka, babcia 5-letniej wnuczki. Uzyskała dyplom magistra z wyróżnieniem na Wydziale Nauk Społecznych Uniwersytetu Wrocławskiego (1989). Od 26 lat wspólniczka firmy działającej w sektorze budowlanym. Wcześniej Kierowniczka Biura Stowarzyszenia Wisła-Odra w Wałbrzychu i pracownica Urzędu Miasta. Aktywistka: inicjowała kilka lokalnych akcji społecznych, w tym m. in. akcję na rzecz osób nieletnich, które popadły w konflikt z prawem. W okresie prowadzenia własnej działalności gospodarczej (w ramach jednej z pierwszych po transformacji wałbrzyskich prywatnych hurtowni materiałów budowlanych) wielokrotnie zderzała się z wadliwymi przepisami prawnymi, biurokracją lub nawet urzędniczymi nadużyciami. W 2007 r. zainicjowała w mieście jedyną w swoim rodzaju akcję protestu najemców lokali użytkowych. Sprawa dotyczyła sposobu naliczania podatku od nieruchomości. Czasowo członkini Partii Kobiet, jednak dopiero program Kongresu Kobiet okazał się w pełni zgodny z jej  standardami, zaangażowaniem i temperamentem.

twincek@kongreskobiet.pl

Wicepełnomocniczka Kongresu Kobiet / Wałbrzych 2018

ELWIRA ZAWADZKA  członkini Inicjatywy Polskiej, Klubu Rodzica JiM. Od 5 lat przewodnicząca Rady Rodziców w PSPS nr 10 w Wałbrzychu. Współorganizatorka konferencji i obchodów Międzynarodowych Dni Świadomości o autyzmie w Wałbrzychu. Mama samodzielnie wychowująca dwóch synów w tym jednego z nich z niepełnosprawnością.  Z jej inicjatywy otwarto pierwszą  klasę dla dzieci z autyzmem w Wałbrzychu, których obecnie jest  pięć. Zwolenniczka idei równościowych i proeuropejskich. Z zamiłowania społecznica i obrończyni praw kobiet, dzieci i zwierząt. Inicjatorka wielu akcji społecznych za których organizację nagrodzona została przez europosłankę Lidię Geringer de Odenberg wizytą w Brukseli. Uczestniczy w ciekawym projekcie Żywa Książka mający na celu walkę z wszelkimi przejawami dyskryminacji.

Kreatywna, inspiruje innych do działalności społecznej, lubiana i szanowana w środowisku i zawsze chętna do pracy i pomocy.

elwira.zawadzka@onet.pl